Sunday, October 30, 2016

საკვების ფოტოგრაფია - 5 ჟანრი, რომელიც აუცილებლად უნდა სცადოთ




2015 წელს ჟურნალისტებმა მოისმინეს, როგორ აღწერდა მაშინდელი საფრანგეთის პრეზიდენტი ჟაკ შირაკი ბრიტანეთის საჭმელს, როგორც ყველაზე საშინელს მთელს მსოფლიოში (გარდა ფინეთისა). ეს ასეა – დიდი ბრიტანეთი ყოველთვის ინარჩუნებს განსაკუთრებულად უფანტაზიო სამზარეულოს რეპუტაციას. მაგრამ ბრიტანელებმა ყველაზე ძლიერი კვების კულტურა შეიმუშავეს მთელს პლანეტაზე. ბრიტანეთის ქალაქები ახლა საინტერესო და მრავალფეროვან რესტორნებს და ტელე–გადაცემებს მოიცავს, რომლებიც კულინარიული შოუებით და სახელგანთქმული შეფმზარეულებით არის გაჯერებული.

თუმცა გურმანებისათვის მხოლოდ მომზადება და ჭამა არაფერია – ერს  შიმშილის გრძნობა საკვების ფოტოგრაფიის მიმართაც განუვითარდა . იხილეთ ინსტაგრამი, ან ფეისბუქი დილის 7_იდან 9 საათამდე, უმეტესი პოსტების არის შემწვარი ზღვის ქორჭილა, ან ფერადი სალათა. კიდევ არსებობს რესტორნები, რომლებიც თავიანთ თეფშებს ისეთ დიზაინს უკეთებენ, თითქოს პატარა ფოტოგრაფიული სტუდიის დიზაინია, რათა დაეხმაროს მომხმარებლებს მათ საკვებს მშვენიერი ფოტოები გადაუღონ.

ასე რომ, თუ ცოტათი მაინც გეხერხებათ სამზარეულოში ტრიალი, ან უბრალოდ გიყვართ ჭამა, შესაძლებლობა გეძლევათ მოდური ჟანრის ფოტოგრაფია სცადოთ. პროფესიული შედეგებისათვის დაგჭირდებათ დაეუფლოთ უნარებს, ტექნიკას და განათებას, შემდეგ თქვენი ნამუშევარი გააზიარეთ, ან თუნდაც თქვენი საკუთარი "საჭმლის ბლოგი" შექმენით.

აუცილებელია აარჩიოთ გადასაღებად სწორი საკვები. საჭიროა ის გამოიყურებოდეს ისე კარგად, როგორი გემრიელი გემოც აქვს, ასე რომ აარჩიეთ ახალი, ფერადი ინგრედიენტებისგან შემდგარი უამრავი ტექსტურა. ფონიც ძალიან მნიშვნელოვანია, სცადეთ იპოვოთ ზედაპირი, ან მასალა, რომელიც მიესადაგება საჭმელს. მაგ: ხმელთაშუა ზღვისპირეთის კერძების გადაღებისას შეავსეთ კადრი ფერებით, მაგრამ თუ ფრანგულ ყველს და პურს იღებთ უბრალო ხის ნაჭერიც მოუხდება. იგივე ეხება ჭურჭელს. დარწმუნდით, რომ ჭურჭელი და დანა–ჩანგალი თქვენი ფოტოსთვის შესაფერისია.




ოსტატური ფერი

იმისათვის, რომ წარმატებული საჭმლის ფოტოგრაფი გახდეთ, აუცილებელია ფერებში ერკვეოდეთ. ეწვიეთ ედობის უფასო საიტს color.adobe.com და შეისწავლეთ ფერთა ბორბალი. თავიდან ,,დამატებითი“ ფერებით დაიწყეთ, რომლებიც ბორბალზე საპირისპირო მხარესაა, ასეთებია, მაგალითად ნარინჯისფერი და ფირუზისფერი, ან წითელი და მწვანე. შემდეგ სცადეთ ფერთა ტრიადა და ანალოგიურები, რთული და მონოქრომატული ფერები. გააკეთეთ ეს სწორად და ლამაზ ფოტოებში ნახევარი საქმე უკვე გაკეთებული გექნებათ.



აირჩიეთ ობიექტივი

ფუდ (საკვების) ფოტოგრაფიისათვის იდეალური მაკრო ლინზებია. მიუხედავად იმისა, რომ 1:1 magnification ratio იშვიათად დაგჭირდებათ, რეგულარულად დაგჭირდებათ უფრო ახლოს დააფოკუსოთ, ვიდრე ეს კომპლექტის ლინზას შეუძლია. ამბობენ, რომ ბაზარზე ზოგიერთ სტანდარტულ ზუმ ლინზას როგორიცაა ქენონის 24-70მმ აგრეთვე შესაბამისი მინიმალური ფოკუსური დისტანცია აქვს. ვთქვათ ვიღებთ 50-100მმ ლინზით. საჭმლის ფოტოგრაფიისათვის ყველაზე გავრცელებული 2 კუთხე არსებობს: პირველი –  ზემოდან ქვემოთ მიმართული კადრი და გვერდითი კადრები.თუ რომელს აირჩევთ, დამოკიდებულია იმ კერძის ტიპზე, რომელსაც უღებთ. ბრტყელი და დაბალი კერძისათვის უკეთესია მაღლიდან დაბლა გადაღება და მაღალი საკვებისთვის – გვერდიდან.




მოაწყეთ საკუთარი საჭმლის სტუდია

იმისათვის, რომ თქვენი ფოტოები პროფესიონალურად გამოიყურებოდეს არაა
აუცილებელი მაღალი დონის სტუდიის მოწყობა. ფაქტობრივად ძალიან სწრაფად და მარტივად შეგიძლიათ  სახლში პატარა სტუდიის შექმნა სპეციალური განათების გარეშე. მოძებნეთ დიდფანჯრიანი ოთახი და მიამაგრეთ ისეთი ქაღალდი, რომ შექმნათ რბილი, დიფუზიური განათება. ეს განსაკუთრებით მზიან დღეებშია მნიშვნელოვანი, როდესაც განათება საკმაოდ კაშკაშაა. განათავსეთ მაგიდა ფანჯრის წინ და სასურველი სახის მისაცემად მოათავსეთ მასზე ქსოვილი, ან ანტიკური ხის ნაჭერი.


დააყენეთ კამერა შტატივზე და შექმენით კადრი. მაღლიდან დაბლა გადასაღებად დიაფრაგმა დაახლოებით f/8 აირჩიეთ, ან გვერდითი გადაღებებისათვის – f/4. მგრძნობელობა 100 გამოიყენეთ, evaluative metering_ი და თეთრ ბალანსში აირჩიეთ დღის შუქი. მოათავსეთ ქაღალდის თეთრი ფურცელი ფანჯრის მოპირდაპირედ, რათა საგნიდან ცოტა სინათლე უკან წაიღოს. ეს ერთი მიმართულებით დაცემულ სინათლეს შეაჩერებს და ჩრდილებსაც აირეკლავს. გადაიღეთ და თუ საჭირო იქნება შეცვალეთ ექსპოზიცია კომპენსაციით. ყოველთვის RAW ფორმატში იმუშავეთ, ეს დამუშავების დროს მაქსიმალურ კონტროლს მოგცემთ.




მიიღეთ საჭმლის ძლიერი და გამაოგნებელი კადრები

ჩვენ ვთხოვეთ ჰოვარდ შუთერს, წამყვან კომერციულ food photographer-ს, მთავარი რჩევები გაეზიარებინა ჩვენთვის. მისი კლიენტები არიან Tesco, Marks and Spencer და BB.

აირჩიეთ სწორი თეფში

გონივრულად აირჩიეთ ჭურჭელი. შემდეგ შეარჩიეთ ხელითნაკეთი დანა–ჩანგალი, თეფშები, თასები და ჭიქები სცენის შესაქმნელად. თავი აარიდეთ დიდ თეფშებს, რადგან საჭმელი პატარა გამოჩნდება.

გამოიყენეთ ფართო დიაფრაგმა

ჩვეულებრივ საკვები საუკეთესოდ გამოიყურება ზედაპირული ფოკუსური სიღრმით და ტელეფოტოლინზებით. მაღლიდან გადაღებული ფოტოები ძალიან ლამაზია, მაგრამ სცადეთ დაბლიდანაც და გვერდიდანაც.



ახლად შეინახეთ

დამჭკნარი მწვანილი, ფერშეცვლილი ხილი და ცივი საჭმელი გამორიცხეთ. სალათებს და ბოსტნეულს წყალს ვასხურებ ხოლმე, რომ ახლახან მოკრეფილის იერი ჰქონდეს და ხორცს ფუნჯით ვუსვავ მცენარეულ ზეთს, რათა ცხელად გამოიყურებოდეს.

გადაიღეთ ბუნებრივ სინათლეზე

დღის შუქი საუკეთესო განათებაა საჭმლისთვის. უბრალოდ გადააკარით ქაღალდი დიდ ფანჯარას და დადეთ მაგიდა მის წინ. თეთრი ქაღალდი გამოვიყენოთ, როგორც დამატებითი სინათლის რეფლექტორი.

შეარჩიეთ სწორი საჭმელი


საკვების სტრუქტურა და ფერების ტენდენცია უკეთეს ფოტოს ქმნის. მაგ: ლამაზი ჟოლოს ჩიზქეიქი კარგია ნამცხვრის ნაჭრის გადასაღებად. ყოველთვის გადაიღეთ საკვები, რომლის ჭამაც გიყვართ, ეს თქვენს შედეგებზე აისახება.


თარგმნა ნინო კაპანაძემ
წყარო: Practical Photography - July 2016


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...